Draga Irina,
doresc sa te informez si prin tine pe toti prietenii mei, despre o mica, dar importanta sarbatoare în familia noastra. La 26 februarie tata a împlinit 92 de ani. Generatia lui a trecut prin momente grele si totusi si-a pastrat dragostea de viata, optimismul, spiritualitatea. Multi dintre prietenii mei îl cunosc, unii au învatat cu el sa patineze, altii au fost cu el la munte sau la mare, au facut cu el haltere sau yoga. Eu am învatat de la el sa iubesc viata, sa nu capitulez.
Peter a venit din Berlin, Charlotte de la Heidelberg. Am fost cu totii împreuna...un moment rar si pretios.
Cu drag,
Juli
BIRTHDAY92
HappyBirthday
BIRTHDAY2008VATI
Back to HOME Page
Avand in vedere ca , in ultimele numere a lui BJT a aparut poza lui Erdos Feri Bacsi la implinirea varstei de 92 ani, LA MULTI ANI cu intarziere, cautand prin vechile fotografii pe care le-am gasit nu de mult la niste prieteni din Timisoara (noi am emigrat in Israel in 1988 cand nu an avut voie sa aducem decat cateva poze de familie fiecare) am gasit aceasta fotografie cam din anii 75-77, cand fetita mea -Simona- a fost invatata de Feri Bacsi sa patineze.
Marika Grosu (Szenes)
Dragi prieteni,

astazi a trebuit sa-mi iau ramas bun de la tata. A adormit, fara sa sufere, fara sa se plinga. Pina in ultimele clipe a fost asa cum l-ati stiut si voi, cei care au invatat cu el sa patineze, sa faca gimnastica, sa joace tenis, sa ridice halterele sau sa innoate, un om vital, plin de umor si cu un optimism de nezdruncinat. Trecut prin tabara de munca din timpul razboiului, confruntat cu asprimile vietii, a soartei noastre, nu a incetat sa creada in capacitatea omului de a se schimba sub influenta educatiei, de a deveni mai bun prin exemplul personal pe care il oferi. A iubit viata, a iubit frumosul, a crezut in puterea umorului....A lucrat o viata intreaga cu copii...nu as spune cu copii normali si surzi, pentru ca el nu a categorizat copiii sau adultii in "normali" si "cu probleme". Pentru el existau numai oameni... acceptat fiecare asa cum era, dar perfect receptionat de spiritul lui ascutit care stia sa analizeze, dar si sa ierte. Ii ramin recunoscatoare pentru tot ce mi-a daruit...pentru tot ce m-a invatat...pentru faptul ca a fost cum a fost...un spirit umanist cu suflet mare... Juli
Erdos Feri Bacsi la implinirea varstei de 92 ani
Erdos Feri Bacsi - 26 ianuarie 2009 - din nou o despatire...
1943 hast Du in der Hoffnung, ihr werdet als Paar gemeinsam deportiert, meine Mutter geheiratet. Der Krieg hat in dir Traurigkeit, aber nie Hassgefühle hinterlassen. Dein Herz hat den Hass nie kennengelernt. Ich habe von dir gelernt wieviel Segen in dem Wort „Verzeihen“ sich verstecken kann. Immerwieder hast Du dich für die Verständigung zwischen Menschen eingesetzt. Auch dein Beruf, den Du jahrzentelang mit Engagement und Liebe ausgeübt hast, als Sonderschullehrer, Phonopädagog, spezialisiert auf die Problematik der Gehörlose zeugt davon wie Du deinen tiefen Humanismus und deine Hilfsbereitschaft in deiner täglichen Tätigkeit gelebt hast.
Fähig alle Menschen als gleichberechtigt anzusehen, hast Du jedem Zuneigung, Hoffnung und deinen unschlagbaren Optimismus geschenkt. Unzählige Schreiben, Anrufe haben uns in dieser Tagen erreicht. Es sind die ehemaligen neunzigjährigen Klassenkameraden, die liebevoll von dir gesprochen haben, es sind die inzwischen großgewordenen Kinder, die dir jetzt nocheinmal danken wollen dafür dass du ihnen nicht nur das Schlittschuhlaufen, das Gewichtheben, das Tennisspiel und anderen Sportarten beigebracht hast, sondern dass Du so warst wie du warst, geduldig, menschlich, großzügig. Sie werden dich in dem Kind, das in jedem steckt ewig aufbewahren.
Dein großes Herz schlägt heute nicht mehr, aber der Sinn seiner Schläge wird in uns weiterleben. Dein Lachen, deine Güte, dein Wesen hat unser Leben bereichert.
Zusammen mit meiner Mutter habt ihr eures Credo verwirklicht:
Liebe das Leben, helfe deinen Mitmenschen, macht aus dieser Welt eine bessere...
Du hast diese Welt geliebt...Gott hat dich geliebt...wir auch...
AMEN
29 ianuarie 2009 - Astazi i-am spus aceste cuvinte lui tata:
Wenn ein Herz aufhört zu schlagen
fragen wir uns was seine Schläge für uns bedeutet haben...
Aber als dein Herz die Stille gewählt hat waren diese Fragen überflüssig...
Ich wusste, dass ich fortan kein Kind mehr bin, dass mich niemand mehr als „meine Tochter“ vorstellen wird, während in den Augen Zärtlichkeit und Stolz sich mischten. Ein Leben lang hast Du meine Schritte aufmerksam begleitet.
Du hast mir durch deiner Lebensweise Liebe, Toleranz und Mitgefühl beigebracht.
Du hast mir gezeigt was das Vertrauen in die Zukunft bewirken kann.
Mit einer unglaublichen großen seelischen Kraft hast du die Schwierigkeiten des Lebens gemeistert.
Scrisoarea din 1985 adresata Comunitatii Evreilor din Timisoara pune in evidenta omenia si nobletea de caracter a celui care a fost numit de multi cu afectiune Feri bacsi

Catre
        Comunitatea Evreilor (M)
                            TIMISOARA

        Cu prilejul apropiatei mele plecari in Israel si a incetarii activitatii mele de asistenta sociala (Gimnastica medicala cu virstnici) doresc sa multumesc si pe aceasta cale conducerii comunitatii, a caminului, a personalului, a obstei si personal prim-rabinului Dr. Ernest Neumann pentru sprijinul acordat si interesul cu care a urmarit activitatea mea.
        La inceput, in anii 1982, 1983, activitatea mea a fost voluntara, dar in ianuarie 1984 sectia de asistenta din cadrul Federatiei a fost de acord sa-mi acorde un ajutor material lunar. Am avut satisfactia sa constat ca activitatea mea privita la inceput cu putina neincredere si mirare, a fost la urma dorita si asteptata de cei aflati la caminul de batrini. Activitatea
comuna s-a desfasurat in sala de mese aranjata astfel, incit sa fie loc de gimnastica pentru cei ce voiau si puteau sa se deplaseze acolo. Ceilalti asistati au fost vizitati in camerele lor. Am colaborat in buna intelegere cu medicii si sora caminului si a Policlinicii.
        La primele activitati comune (aprilie 1982) au venit: Merzel Sandor,Merzel Agnes, Psedecki Helen, Brunner Lila, Loewi Erzsebet, Schwartz Ilona, Fleissig Betti, Ringel Frida, Jonas Boeske, Guttmann Vilma, Zsivojnovits Nora, Eibenschuetz Jlus. Au fost vizitati in camerele lor: Klein Mihai, Schuetz Tiberiu, Sio Szeren, Polatsek Ella, Farkas Rosa si Baby,
Stern Iren, Hoffner Boeske, Steiner Ella si Schegerin Margareta.  Iata cei prezenti la 2 ianuarie 1984: Brunner Lila, Fleissig Betti, Psedecki Helen, Schwartz Jlona, Spieser Maria, Merzel Agnes, Merzel Sandor, Szegedi Suri, Loewi Erzsebet.
        La ultimele activitati comune (mai, iunie 1985) au venit: Psedecki Helen, Brunner Lila, Schwartz Jlona, Spieser Maria, Hirsch Imre. Au fost vizitati in camerele lor: Wasserthall Sarolta, Szegedi Suri, Farkas Baby, Goldschmidt Kato, Fischhoff Lili, Friedmann Cecilia, Lebovits si Silberstein.
         Lui Klein Mihai i-am dus pantofii la pantofar pentru a fi transformati, spre a le putea incalta mai usor. Doamnei Friedmann i-am adus rezerve de pix. Doamnei Schwartz si intregei camere le-am adus un calendar de perete. Doamnei Farkas Baby i-am ajutat sa-si aranjeze lucrurile in dulap.
        Am activat in tacere si fara vilva pentru a aduce un zimbet in monotonia zilelor obisnuite.
        Pot sa spun ca ma despart cu parere de rau, dar si cu bucuria ca am facut un lucru bun, am dat ceea ce a fost bun in mine, sperind ca il voi putea continua undeva, iar aici se va gasi cineva care sa continue ceea ce am inceput.

                                                                                 Cu deosebita stima si respect

                                                                                               Prof. Erdös Francisc

Tata si-a continuat activitatea voluntara in gradinita din Mainz citind povesti, la caminele de batrini din Mainz si Rüsselsheim, facind cu “batrinii” care erau deseori mai tineri decit el, gimnastica medicala.
                                         Juli Kakucs, nasc. Erdös