H1
H2
H3
H4
Hugo Fischer (1925 - 2000) z.l.
La pierderea unui parinte cu trecerea anilor dispare durerea treptat, in schimb raman puternic amintirile placute.
Astfel imi aduc aminte de o copilarie fericita eu si fratele meu, alaturi de tatal nostru, un om modest in cerinte, dar bogat in suflet si cunostinte. Nu exista domeniu, tema in care sa nu aiba raspuns, fiind istorie, geografie, literatura, muzica, religie etc.
A facut parte din generatia celor care au urmat liceul izraelit, a acelei generatii cu numar mare de evrei in Timisoara, cand functionau mai multe sinagogi concomitent, pe cand evreimea era la ea acasa, reunindu-se la renumitele ceaiuri dansante si nu numai.
Aceasta generatie a fost aceea care a cunoscut si ororile regimului german cu deportari, munca fortata si centralizarea la oras. Tatal meu, ca dealtfel rabinul nostru E.Neumann, Oscar Schwartz, Bergler, Fried au fost acei evrei care au crezut in forta evreului pe pamantul natal, si au slujit credinta mozaica prin intelepciune, toleranta si prezenta constanta in sinagoga.
Inzestrat cu aptitudini muzicale Hugo a facut parte din Filarmonica Banatul chiar de la infiintarea acesteia, iar multi ani ca "hazan"(cantor) alaturi de rabbi Neumann, in sinagoga din Fabric.
Sunt mandra ca am avut un om intelept ca tata, iar dupa disparitia sa, regaseam in cei mentionati mai sus, cate ceva din gesturile sale, prietenia sau bogatia de cunostinte.
Daca ar fi sa-l compar cu un personaj din literatura universala, atunci ar fi personajul lui Nathan din "Nathan Inteleptul" de Lessing.
Sunt multe intamplari vesele si proverbe placute, la care ma gandesc deseori, traite in familie. Doua vorbe imi aduc aminte, care imi trezesc zambetul mereu.
Vorbitor de germana, optimist in situatie mai dificila spunea :" sheyn sei mer net, aber sheyn schau' mer aus!" (Schoen sind wir nicht, aber schoen schau'n wir aus)
Iar citatul lui Lion Feuchtwanger il ascultam cu mare interes:
"Schau ich mir die Andern an,
Faellt mir nichts besonderes ein;
Schau ich mir die Juden an,
Bin ich froh ein Jud zu sein !" 

Reghina Fischer
Back to HOME Page