back to HOME page
Protektor
Jewish Film Festival 2011, la Geneva
Protektor, film ceh din 2009
Recenzie de Getta Neumann

Protektor
este o productie ceho-germana din 2009, cu regizor si actori cehi, in limba ceha.

Suntem in Praga anului 1938,  sub amenintarea invaziei germane. Hana este o tanara actrita de cinema pe cale de a deveni vedeta. Partenerul ei din film, de asemenea evreu, ii propune sa paraseasca tara cu un pasaport fals cat mai e timp. Hana refuza cu un gest dispretuitor. In 1939 armata nazista intra in capitala ceha. Teroarea se instaureaza, orice rezistenta este innabusita, legile rasiale antisemite sunt introduse treptat. Reinhard Heydrich este numit Protektor al Boemiei si Moraviei.

Hana este casatorita cu Emil Vrbata, reporter la radio. Indragostit de Hana, Emil va face totul pentru ca sa o protejeze. Devine un colaborator al regimului si accepta oferta de a fi crainicul principal la radio, vocea propagandei noului regim. Acesta este pretul cerut pentru ca existenta Hanei, claustrata acasa, in locuinta, sa fie tolerata.

Hana si Emil nu corespund personajelor-clisee la care ne asteptam. Iudeitatea Hanei este un detaliu fortuit, ea prin nimic nu se identifica cu comunitatea cu care o asimileaza ideologia rasista. Cand sotul ei isi pune in primejdie viata pentru a o ocroti, ea  nu respecta consensul de a ramane in apartament si pericliteaza printr-un comportament imatur existenta amandurora. Cariera ei de actrita curmata, excluderea din societate sunt motivele ei de suferinta.
Emil este mai degraba sters si moale, se adapteaza la regim din necesitate, dar si din oportunism. Nu rezista ispitelor carierei si ale femeilor frumoase. El se considera protectorul sotiei lui, iar cand auzim in repetate randuri ca Reinhard Heydrich este numit Protektor, ne dam seama de sarja ironica a acestei denumiri.

Filmul incepe cu cuvintele lui Hitler despre poporul ceh: cehii ar fi ca niste ciclisti care inainteaza cu capul plecat. Vedem pe Hana si partenerul ei la turnarea filmului in studiou, amandoi pe bicicleta, pedaland cu energie, dar pe loc. O cursa inversunata, dar fara tel, fara spor.

Rotile sunt filmate in gros-plan, spitele se invart rapid. Protagonistii sunt prinsi masinaria istoriei se misca, dar nu progreseaza, nu au scapare.

Bicicleta este un motiv recurent pe tot parcursul filmului si devine, la sfarsit, din simbolul miscarii inutile un simbol al rezistentei. Cand Heydrich este asasinat, se cauta bicicleta pe care a folosit-o presupusul asasin.

Emil primeste ordinul sa citeasca juramantul de supunere al cehilor la radio. In acest moment stie ca a fost invins, ca Hana este pierduta. Refuza sa execute ordinul, fuge din cladire, incaleca bicicleta, spera sa o vada inca o data pe Hana, care intre timp isi asumase soarta si se alaturase unui convoi de evrei pe drumul deportarii. Emil stavileste progresia pentru cateva secunde, destul ca cei doi soti sa se imbratiseze din ochi. Emil este doborat de nazisti, Hana isi continua drumul spre trenul de deportare. Dar amandoi au crescut, au castigat statura de oameni demni.

Protektor nu este un film sentimental. Scenele turnate in alb negru, superbe, elegante si somptuoase, par reminiscente dintr-un vechi “film noir” si alterneaza cu scene in culori vii si cu altele in griul visului si amintirilor. Jana Plodkova si Marek Daniel sunt convingatori in rolurile principale.