back to HOME page
Piaristii si fb
Un omagiu Facebook-ului

Ordinul Piarist (în latina  Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum) este un ordin calugaresc romano-catolic al carui misiune este educarea tineretului, citim in wikipedia. În Banat  piaristii au deschis  în anul 1751  gimnaziul de la Sântana , transferat în 1788  la Timisoara  din ordinul împaratului Iosif al II-lea . Acest liceu a fost desfiintat acum mai bine de 60 de ani.

Fb, adica facebook, este o retea sociala pe internet creata de Mark Zuckerberg in 2004.  E greu de inchipuit ca piaristii si utilizatorii Facebook sa se intalneasca, si totusi…
Acum cateva saptamani o serie de fotografii despre elevi de la Liceul Piarist, prezentate de Anath Hanit (Weiss Aniko) pe facebook au starnit comentarii si emotii. Sunt imagini din 1927,  anul in care un grup de tineri printe care Weiss Tibi, tatal lui Anath,  a absolvit liceul, altele de la intalniri la 10, 20, 50, 60 ani. Tinerii devin barbati in toata firea, apoi domni in varsta, cu parul carunt.   Reactiile facebook-istilor se succedau rapid, soseau din Tel Aviv, Haifa, Resita, Turnu Severin, Toronto. "Parca recunosc pe tatal, unchiul , bunicul meu". "Tatii nostri au fost colegi in aceeasi clasa". "Taticul meu avea aceeasi profesie ca al tau".  Toti eram miscati, cei  care participau la discutii, dar si cei care doar asistam.
Anath si Öcsi (Istvan Miskovits) au luat apoi legatura prin e-mail. Öcsi este organizatorul unor intalniri ai elevilor piaristi (in iunie 2011 a avut loc probabil ultima intalnire, fostii elevi fiind prea varstnici ca sa se mai poata deplasa la Timisoara) si unul din fondatorii Muzeului piaristilor. Cand a primit documentele, a fost cuprins de entuziasm, fericit ca muzeul se imbogateste cu cateva obiecte pretioase. Fotografia cu elevii evrei de la liceu l-a determinat sa scrie un articol despre spiritul umanist la acest gimnaziu, unde la un moment dat 8,5% din elevi erau evrei. Nu a uitat sa mentioneze ca in 1941 elevii (si profesorii) evrei au fost expulzati. Si aceasta scriere va fi inramata si expusa la loc de cinste.

Fara facebook nu am fi vazut fotografiile, in care multi si-au recunoscut parintii, nu am fi descoperit ca suntem legati prin trecutul comun si nu am fi avut acel sentiment cald ca, cel putin prin imagini si amintiri, cei dragi nu sunt uitati, ci fac parte din realitatea noastra. Fara facebook si e-mails nu am fi trait aceste momente de apropiere sufleteasca.   Getta
bankett1927 si  intalnirea dupa 10 ani

bankett1927 si intalnirea dupa 10 ani

1937 - intalnirea dupa 10 ani

1937 - intalnirea dupa 10 ani

1977 -  intalnirea dupa 50 ani

1977 - intalnirea dupa 50 ani

1987 - intalnirea dupa 60 ani

1987 - intalnirea dupa 60 ani

bankett 1927

bankett 1927

zsido novendekek 1927

zsido novendekek 1927