Marta Goldner
29.01.1949 - 2.05.2011
Album cu Amintiri
Draga Iudit,
In aceste momente de tristete profunda, iti doresc curaj si gasirea alinarii in afectiunea cu care te inconjoara cei dragi.
Cu mare parere de rau, Irina

Prin intermediul unei prietene comune si a lui Juli am fost la curent pas cu pas cu tragicul eveniment.
In astfel de momente ne dam seama ca suntem neputinciosi in fata destinului.......
Sigur,vom fi joi langa Ea,pentru un ultim "adio"... Marika
Marta Goldner - foto Misu Schwartz
back to HOME page
        Marta Goldner ne-a parasit in floarea varstei

Era plina de vitalitate, energie si bucuria de a trai, simpatica, entuziasta si calda. Marta nu se schimbase cu trecerea timpului. Pastrase calitatile tineretii : era exuberanta si inimoasa, sentimentala si visatoare.

Era o sursa inepuizabila de dragoste : S-a ingrijit cu abnegatie de tatal ei care traia singur la Timisoara. In ultimii ani s-a ocupat intensiv de doamne in varsta ramase singure, nu a precupetit niciun efort sa aduca alinare altora. Stia sa dea, sa ajute, sa aduca bucurie. Mii de nume, familii cu toate ramificatiile, intamplari si destine erau gravate in memoria ei, stia totul despre toata lumea, dar mai cu seama despre lumea timisoreana. Tinea legatura cu vechii prieteni si innoda cu usurinta prietenii noi, se entuziasma pentru succesul unuia  sau altuia. Lua parte la fericirea prietenilor care au devenit bunici. Se extazia in fata pozelor cu nepotii lui Magdi si Gyuri Roth sau cu nepotica lui Robi si Ligia Kohn.

Surorile Goldner erau cunoscute in oras. Amandoua frumoase si inteligente, ele atrageau privirile si simpatia. Intre Marta si Iudit era o legatura nespus de stransa, fuzionala. Iudit mi-a povestit ca vorbeau in fiecare zi de doua ori la telefon. Cea care chema, spunea : En vagyok ! Eu sunt ! Iar cealalta raspundea : Igen, te vagy ! Da, tu esti ! Era un joc intim de recunoastere, in care se asigurau de existenta si afectiunea reciproca.  Cu toate ca geografic erau foarte departe, relatia surorilor a ramas solida si launtrica.
Iudit, de dragul memoriei lui Marta, ai grija de tine si de cei doi copii ai tai, deja adulti, dar care totusi au nevoie de tine.  Fii tare pentru Veronica, cu care Marta se mandrea la toata lumea !

Gandul nostru se indreapta automatic spre Marta si cade intr-un gol. Era atat de prezenta, atat de reala. Vocea, zambetul, prezenta ei ne vor lipsi, absenta ei ne doare. Am pierdut o prietena buna si o parte din viata noastra. Sa-i fie binecuvantata amintirea !
Getta
                       Ganduri de dimineata

M-am trezit cu razele de soare pe pleoapele mele...
In fata ferestrei infloresc trandafiri...
Ar fi o duminica obisnuita de mai daca ... daca...

Viata ne imbratiseaza cu toate nuantele ei.
Ea este cea ce ne face fericiti, tristi,
cea care ne arunca in disperare si ne ridica pe aripile vantului.

O putem intampina ca si Alexandru Macedonski:
“Dar eu, desi raman ce sunt
O voce-adanca imi murmura
Ca sunt mai mult decat orice,
Caci eu, sunt ura.”

DAR.... acest fel de a simti este distrugator...
de aceea il parafrazez acum, spunandu-ne noua, celor pe care
evenimentele saptamanii trecute ne-au unit in tristete:

Dar eu
si-acum raman ce sunt.
O voce-adanca
imi sopteste
Ca sunt mai mult decat orice,
Caci
sunt o fiinta ce iubeste.


Cu drag, multumindu-va pentru fiecare cuvant bun
Julia
Dragi prieteni,
Va multumesc pentru gindurile calde si sprijinul sufletesc pe care le-ati aratat in aceste clipe de netarmurita durere.
Va multumesc pentru dragostea si prietenia care va leaga de Marta,care cu sufletul ei cald si generos tinea legatura cu cit mai multi "BJT"-isti,a adus impreuna pe multi care pierdusera comunicarea intre ei si impartasea informatii despre vietile multor prieteni comuni.
Multi o intrebau de ce nu vrea sa mearga la "marea intilnire", dar nimeni nu a crezut ca asta va fi raspunsul! Sint convinsa ca va veti aduce aminte de ea la intilnire si ca Marta va ramine in sufletele noastre ca o prietena devotata,entuziasta ,pasionata in tot ce facea,generoasa si plina de caldura!
ZIKHRONA LEVRAKHA!
Va imbratisez,
Judit

Draga Judit,
Scrisoarea ta are o intensitate extraordinara, ceva care se simte adinc, interior, si memoriile care ascend imediat la suprafata sint pe atit de vii pe cit de incredibila si paralizanta e citirea faptelor. Ceea ce e important acum e sa stii ca eu am stimat-o pe Marta foarte mult si pierderea ei a fost o mare lopvitura pentru mine, la fel ca si pentru multimea ei de prieteni adevarati. Marta va ramine foarte prezenta si vizibila cu ochii mintii, ca o persoana foarte speciala si draga si nu o vom uita.
Cu mult drag,
Gyuri Kun

Judit, èdes...
cuvintele tale ne-o redau pe Marta asa cum era... intensiva... deosebit de intensiva in tot ce facea, in tot ce spunea... in toate gandurile ei ... o prietena calda, interesata de viata prietenilor si cunostintelor ei, care nu uita nici o zi de nastere si avea grija sa le aminteasca si celorlalti ca un mare eveniment va urma...
Plina de vitalitate si avand marele talent al comunicatiei a fost vantul ce lega prietenii scufundati in departarea timpului si al spatiului...
Briza marii nu poate fi uitata, Judit... Cine o simte odata o pastreaza in suflet...

Ai grija de tine, Judit... este ceea ce iti va spune mereu si vantul de seara... ai grija de tine...

Cu mult drag
Juli

Draga Judit,
ne vom aduce aminte de Marta si nu o vom uita niciodata asa cum era ea, calda si entuziasta, iar noua, foarte draga. Ne lipseste mult, a ramas un gol in viata celor care au cunoscut-o.
Ne vom gandi mult la Tine si la Veronica, stiind cat va este de greu si dorindu-va in gand puterea sa continuati, sa luati in multe lucruri exemplu de la Marta si sa incercati sa va bucurati printre lacrimi de ceea ce a adus ea bun si frumos.
Sunt de multe ori cu gandul la ea, la voi...
Va imbratisez cu mult drag,
Getta

Draga Getta, ai exprimat cea ce simtim si gindim. Marta stie asta.
Cu drag,
Miri si Dan
Stiu despre Marta si  maine la ora 12.00 toti vom fi la cimitir. Am vorbit cu dl Gidali si cu toti membrii Comunitatii din  Fabric.
Am sa spun KADISH! Condoleante familiei Martei!
Rafi

De departe, cu gindurile si inima o petrecem pe ultimul ei drum pe Marta - prietena draga care va trai intotdeauna in memoria noastra personala si colectiva de BJT. Sincere condoleante lui Judith si copiilor ei.
Eva & George Liebermann

Dragii mei,
Citeva instantanee din ceremonia funerara.
Dumnezeu s-o odihneasca.
Pali
Draga Pali,
iti multumesc...
Este bine de stiut ca despartirea de Marta a avut loc intr-un mod solemn, plin de demnitate si prietenie.
Este bine de stiut ca este acasa...
Cu drag, Juli