Intalnirea de 10 ani dupa maturitate

Intalnirea de 10 ani dupa maturitate

Dr. Gero cu colegii la spital in Israel

Dr. Gero cu colegii la spital in Israel

Dr. Gero in exercitiul profesiei de medic

Dr. Gero in exercitiul profesiei de medic

Dr. Gero invitat  la Pittsburgh

Dr. Gero invitat la Pittsburgh

Gradinita evreiasca ortodoxa

Gradinita evreiasca ortodoxa

Intalnire - in centru Dr.Ligeti Samuel

Intalnire - in centru Dr.Ligeti Samuel

Campioni pe tara la canotaj

Campioni pe tara la canotaj

Istoria Liceului israelit

Istoria Liceului israelit

Istoria Liceului iisraelit 2

Istoria Liceului iisraelit 2

Back to HOME page
Elsosorban mellékelek egy újság cikket 1964-bol - a temesvári Zsidó Liceum történetérol. A cikket a szüleim küldték Izraelbol Temesvárra és én fontos kincsként Izraelbe való aliyám alkalmából magammal hoztam. A cikkben megjelent érettségi kép az utolsó a Zsidó Liceum önálló létezésében. 52-en kezdtünk 1940-ben és 14-en végeztünk 1948-ban. Ezután az iskolát államosították. A kép ismertetését a tanárokkal kezdem, fentrol, balról jobbra:
            1. Román Bajan nevezetu torna tanár
            2. Grosz Pepi kémia tanár
            3. Fuchs a természettudományok tanára, a neves Fuchs Szidinek az apja
            4. Kálmán rajztanár
            5. Dr. Deznai Viktor, késobb Kolozsváron a várostervezés professzora
            6. Frederik Hauben - osztályfonököm volt 8 éven keresztül és ismeretségünket
                folytattuk Izraelben, ahol Hauben a Tel Avivi egyetemen volt professzor.
Dr. Neumann Ernot nem kell bemutatnom. Kun tanár, Marton igazgató, Márkus igazgató (meghalt), Farkas, Wagman, Fellner, Schwarz számtan tanár, az utóbbi a haifai egyetemen matematikát adott elo. Az alsó sor közepén Frucht.
Kauftheil Erno aki késobb jeruzsálemi rabi lett írta a cikket és szervezte a temesvári találkozókat. Dr. Sugár volt az iskolaorvos.
A diákok sora balról kezdve: Weiner, Pollák Harry, Gero Gyuri, Mandel Bubi, Sugár (az orvos fia), Kálmán Ervin (Kálmán rajztanár fia), Kohn Duci aki doktorált és katedra fonök professzor volt nyugdíjazásáig a temesvári vegyi egyetemen, Goldhagen, Borgida Laci a legjobb gyerekkori barátom, Schlosser Gyuri, Klein, Franzek,  Schäffer, Stern Tomi.

A mellékelt képekbol az egyes számú az ortodox zsidó óvodát ábrázolja. Grunhut néni (az óvóno) Edelstein Élit tartja az ölében, akibol késobb elso hegedus lett a Tel Avivi Filharmonikusoknál. A felso sorban én is látható vagyok.
A kettes számmal megjelölt képen (tízéves érettségi találkozó) az x-el jelölt személy Anavi Ádám. A kép a Zsidó Liceum feljáratánál lett felvéve.
A második és harmadik számú képen a tízéves érettségi találkozónkat lehet látni. A hármas jelölésu kép közepén megjegyezve Dr. Ligeti ügyvédet és a temesvári zsidóság eminens személyiségét láthatjuk. Bejáratos volt a királynonél és neki köszönheto, hogy anyagiak ellenében Temesvár zsidóságát nem bántalmazták.

A négyes számú képen magamról: Ezzel az egy lóeros fogattal kezdtem körorvosi karrieremet.

A ötössel jelölt kép az országos bajnokokat ábrázolja a 8+1 egyes hajón 1949-ben Snegovon (ahol az országos versenyeket rendezték). A képen látható bajnok csapat tagjai (beleértve a megboldogult edzot és kormányost Fenyo Imit) mindnyájan zsidók, az „Elore” klub evezosei. Jómagam is országos bajnok voltam az említett csapatban.

A hatodik és hetedik kép orvosi pályafutásom folytatásáról szól: a hatodik képen orvos kollégáimmal vagyok lefényképezve az izraeli kórházban, ahol helyettes osztályfonök voltam (hebrew text). A hetedik kép az Egyesült Államokban (Pittsburgh-ben, a Presbyterian University Hospital-i szobámban) készült ahová meghívás útján kerültem.
Ami „Aput” illeti: Egy alkalommal meggyoztem egy telefon beszélgetés által, hogy megtisztelo lenne, ha o tudná temetni Nagyvárad (ahol közel tíz évet töltöttem) tiszteletnek örvendo zsidó halottait. Így aztán megbeszéltük telefonon és autóval vártam a váradi állomáson. Nálunk lakott és készítette beszédét Koguth Éva (a temesvári liceumban végzett Kogut Géza fiatal felesége) temetésére. Ugyancsak  Dr. Neumann temette szorgalmazásom következtében Dr. Kecskeméti gyermekorvost, a híres kecskeméti rabi fiát.  Sajnos öregszem és nem mindenki jut eszembe.

Szomorúan kell megjegyeznem, hogy túl sok baráttól kellett megváljak. Elsosorban Borgida Lacit említeném, majd Schaffer Rédit, Schäffert, Stern Tomit, Sugár Edgárt, Hauben professzort, stb. Örülök, hogy Neked köszönhetoen viszontláthatom, ha képen keresztül és közel száz évesen is, Anavi Ádámot. Add át neki egy régi diák üdvözletét.